Descoperirea care rescrie istoria Pamantului .

Impactul dintre cele doua corpuri ceresti a dus la aparitia Lunii.

Astronomii care au studiat modul in care s-a format Luna , au gasit dovezi care demonstreaza ca aceasta a aparut in urma impactului planetei Theia cu Pamantul , acuma 4,5 miliarde de ani . Noi cercetari arata ca ciocnirea a fost atat de puternica , incat o parte a Theiei a fuzionat cu Terra , iar cealalta cu nou-formatul satelit natural al acesteia .



O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din California sustine ca procesul nu a a vut acest parcurs , iar Theia nu ar fi parasit niciodata orbita Terrei . Pentru a ajunge la aceasta ipoteza , oamenii de stiinta au analizat sapte tipuri de roci selenare , prelevate de astronauti in timpul misiunilor Apollo , precum si sase roci vulcanice , extrase din mantaua Pamantului .



De exemplu , 99,9% din totalul de oxigen de pe Terra este oxigen 16 , ceea ce inseamna ca este format din 8 protoni si 8 neutroni . De asemenea , exista si mici cantitati de oxigen 17 si oxigen 18. Diferenta de cantitate dintre oxigenul 16 si oxigenul 17 ii poate ajuta pe oamenii de stiinta sa se identifice de unde provin anumite substante de pe Pamant .

Rezultatele studiului ar putea fi folosite pentru a determina originea apei de pe planeta noastra . Astfel , daca se ia in considerare impactul dintre Theia si Pamant , acesta ar fi dus la disparitia definitiva a lichidului , isa daca se presupune ca fenomenul nu a avut loc , inseamna ca moleculele au alte origini . Prin urmare , se considera ca apa a aparut pe Terra dupa cateva milioane de ani de la momentul fuziunii , ca urmare a unor coliziuni cu asteroizi .

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu