Descoperire extraordinara in Canalul Manecii

In 2012 , oamenii de stiinta au cartografiat anumite parti din Canalul Manecii , uc scopul de a se pregati pentru Olimpiada , si au gasit ceva surprinzator .

Oamenii de stiinta au descoperit lunca unui rau antic , care a stat nevazuta si neatinsa de nimeni pentru mai mult de 185.000 de ani .

Pana la pronuntarea descoperirii au trecut cativa ani , proiectul a costat in jurul sumei de 400.000 de euro si a constat in cercetarea amanuntita a 800 km de suprafata a fundului marii , din largul coastelor jurasice din Dorset .



Expertii care au participat la proiect au folosit tehnici noi si extrem de precise . Ei au reusit sa desluseasca albia raului , considerand ca aceasta ar fi fost candva un loc de adapat pentru animale , folosind in mod specific de mamutii lanosi , care treceau prin aceasta zona .

Pe fundul apei , albia raului se intinde pe aproximativ 13 km. Latimea variaza de la 80 la 140 de metri si are o adancime de 10 metri . Oamenii de stiinta considera ca acest rau ar fi curs pe vremea cand Marea Britanie ar fi fost inca atasata de continent .

De-a lungul timpului , gheata s-a topit si a reinghetat , fapt care a provocat acoperirea raului . Apoi , in cele din urma , a fos ascuns pe fundul marii , in timpul ultimei Ere Glaciare , acum aproximativ 12.000 de ani .



Noile echipamente ale arheologilor si oamenilor de stiinta au descoperit epave , stranci accidentate si dune de pietris . La adancime , aparatul are o precizie de 15 centimetri .

Oamenii de stiinta erau aproape de a completa si construi o harta definitiva chiar inainte de Jocurile Olimpice din 2012 . In aceasta perioada , ei se asteptau ca mii de barci sa vina in Dorset , pentru evenimentele de navigatie . Inainte de a incepe proiectul , iahturi mai mici s-au oprit pe rocile scufundate . Functionarii maritimi din zona , cu siguranta , nu au vrut ca olimpicii sa se confrunte cu aceleasi probleme in timpul evenimentelor . Asa au descoperit albia raului antic .  din fericire , albia raului antic nu a fos in pericol si nici nu a creat probleme pentru vaslasi , deoarece se afla la 40 de metri adancime si nu poate fi atinsa .

Proiectul a fost condus de catre organizatia Dorset Wildlife Trust , al carei director , Simon Cripps , a declarat ca " studiul ar da expertilor o intelegere a ceea ce este de fapt acolo in adancuri " . El a descris descoperirea ca fiind un puzzle cu trei straturi .



Dupa ce expertii au studiat canalul , Agentia Maritima a Pazei de Coasta a re-cartografiat hartile nautice ale intregului canal , imortalizand si multiple imagini in adancime .

Richard Edmonds , managerul de stiinta pentru Jurassic Coast , aflat in Patrimoniu Mondial , a spus ca el nu a vazut niciodata imagini atat de frumoase , iar modul in care echipamentul a surprins viata subacvatica a fost remarcabil .


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu